Balení obsahuje suroviny pro pivo karamelové barvy i chuti s jemnou dochutí lískových ořechů. Chmely dodají příjemné a vyvážené aroma s optimální hořkostí.
Slad dle receptu
Chmel dle receptu
Kvasnice Safale US - 05
Sáček na chmel
Dextróza není součást balení
Slady v setu jsou pomleté.
Caramel IPA – MoCa
Pale Ale Weyermann – 5 kg
Caramunich I Weyermann – 350 g
Caraamber Weyermann – 300 g
Red Ale Melanoid Viking – 230 g
Chmel Mosaic – 85 g
Chmel Cascade – 100 g
Kvasnice Safale US – 05
Slad dáme do
14 l vody o teplotě 37 °C, zahříváme a následně držíme při těchto teplotách
5
3 °C – 15 minut67 °C
– 50 minut72
°C – 30 minut78
°C – 5 minut
Všechno z hrnce přemístíme do vyslazovací nádoby (platí pro „dvoukýblovou metodu“) a pomalu přecezujeme
(vyslazujeme), sladina teče do hrnce, ve kterém jsme vařili. Prvních cca 5 litrů sladiny, které nám vytečou, nalijeme zpět do vyslazovací nádoby, potom doléváme vodu o teplotě 80 °C, vyslazování končíme v momentě, kdy nám teče už jen mírně zabarvená, málo sladká tekutina (sladina). Slad pohltí část vody, je tedy nutné dolít sladinu v hrnci vodou na požadované množství (v tomto případě 23 l). Sladinu přivedeme k varu a následuje chmelovar.
Chmelovar (100 °C) – celková doba chmelovaru je 60 minut, postupně se přidávají chmely
1. začátek varu 25 g Mosaic – vaříme 60 minut
2. po 45 minutách 40 g Cascade – vaříme 15 minut
3. po 55 minutách 40 g Cascade – vaříme 5 minut
Po ukončení chmelovaru máme tzv. mladinu, tu rychle zchladíme na 22 °C (zákvasná teplota) a poté přemístíme hadičkou do kvasné nádoby (pozor na chmel na dně hrnce). Pokud nemáme chladič, hrnec s mladinou zchladíme ve vaně s chladnou vodou, na hrnci při chlazení máme stále pokličku – v tomto období je mladina extrémně náchylná na kontaminaci kvasinkami a bakteriemi ze vzduchu.
Přidání kvasinek – kvasinky nasypeme do převařené vody (cca 2,5 dcl) o teplotě 22 °C a necháme 30 minut stát (nádobu s kvasinkami mějme zakrytou, ať se do ní nedostane nic ze vzduchu), poté je přilejeme do kvasné nádoby. V tomto případě je ideální teplota pro kvašení 19-21°C. Jakmile bude pivo vykvašeno (zhruba 3-7 dní) přidáme do kvasné nádoby 60 g chmelu Mosaic a 20 g chmelu Cascade, ktery dáme do přiloženého sáčku, po dalších 3–5 dnech stáčíme pivo do láhví.
Aby pivo pěnilo a mělo bublinky (říz), přidáme do něj před stočením do lahví nevykvašenou mladinu (viz níže), nebo glukózu (Dextrózu). V lahvi se tak opět rozběhne kvašení, kvasnice v lahvi spotřebují vzduch, tím se pivo zakonzervuje, zároveň při kvašení vzniká CO2, který pivo nasytí. Glukózu (Dextrózu) přidáváme do lahve před stočením piva, dávkování 3 g/0,5 l.
Mladinu odebíráme po zchlazení do dezinfikované sklenice, kterou dobře uzavřeme a umístíme do ledničky (možno i zamrazit). Vytáhneme ji až před stáčením do lahví, kdy se tato mladina přileje do kvasné nádoby k mladému pivu. V tomto případě je potřeba cca 1,5 l mladiny.
Na dně láhve se po cca dvou dnech objeví sedlinka kvasnic – toto není závada, je to známka toho, že pivo v láhvi dokváší. Po 14 dnech v lahvi můžeme pivo začít pít.
Veškeré náčiní (hadice, kvasná nádoba, teploměr), které přijde do kontaktu s mladinou nebo s mladým pivem musí být důkladně desinfikováno).
V
případě dalších dotazů se obraťte na našeho technologa (pivo@proneco.cz, tel. č. +420 602 556 308).Dej Bůh štěstí!
PRONECO s.r.o., č.p. 78, 692 01 Klentnice
Provozovna Nádražní 934, 691 03 Rakvice
Vážení zákazníci,
dovolujeme si Vás
informovat, že jsme na e-shopu nainstalovali vyhledávací nástroj
Doofinder, za účelem zlepšení vnitřního vyhledávání.
Nabízí rychlé, relevantní a personalizované výsledky. Nástroj má pomoci Vám, zákazníkům, snadněji najít to, co hledáte.
Prosíme Vás proto o zpětnou vazbu, kterou můžete uvést v objednávce do POZNÁMKY.
Pokud narazíte na jakýkoli problém, neváhejte nás kontaktovat:
eshop@proneco.cz.
Děkujeme za Váš čas a
pochopení.